DEEL 1: GEGEVENS BEWERKEN
DEEL 2: GEGEVENS OMVORMEN TOT INFORMATIE
DEEL 3: INFORMATIE TONEN
DEEL 4: INFORMATIE DELEN

Verticaal zoeken

Duur video: 06:32m

Belangrijk:

Met de formule VERT.ZOEKEN kan je aan een gegevensbereik de gegevens uit een ander gegevensbereik toevoegen.

Het andere gegevensbereik kan in hetzelfde tabblad, een ander tabblad of zelfs een ander Excel-bestand staan. Je linkt de informatie in één gegevensbereik aan het andere op basis van een gemeenschappelijke waarde. Op basis van die gemeenschappelijke waarde, die in beide gegevensbereiken aanwezig is, kan je gegevens van het tweede gegevensbereik toevoegen aan het eerste.

In de formule VERT.ZOEKEN (verticaal zoeken) geef je eerst de gemeenschappelijke waarde in en dan gaat Excel die gemeenschappelijk waarde zoeken in het tweede gegevensbereik.

Daarna geef je in de formule het gegevensbereik in waarin Excel moet gaan zoeken. Als je de formule wil kopiëren naar andere cellen kan het aan te raden zijn om de cel verwijzingen absoluut te maken.

Zodra Excel de gemeenschappelijke waarde heeft gevonden in het tweede gegevensbereik zoekt Excel naar de waarde die je wil toevoegen aan het eerste gegevensbereik. Van links naar rechts.

Dit gebeurt op basis van het aantal kolommen dat je zelf ingeeft. Je kan dit doen door te tellen of je kan het aantal kolommen ook zien wanneer je het gegevensbereik selecteert waarin Excel moet gaan zoeken. Het aantal kolommen is zichtbaar in een pop-up scherm dat zichtbaar is wanneer je de kolommen selecteert.

Als laatste geef je altijd een 0 in in de formule. Als je dat niet doet gaat Excel geen exacte overeenkomst zoeken en dat kan ongewenste resultaten tot gevolg hebben.

Excel zoekt in kolom C naar de waarde in de cel A1. Als deze waarde gevonden is gaat Excel 2 kolommen naar rechts, in kolom E, kijken naar de waarde die daar staat en dit is het resultaat van de formule.

Dat Excel van links naar rechts zoekt impliceert dat de gegevens van het tweede gegevensbereik die je wil toevoegen aan het eerste altijd rechts van de gemeenschappelijke waarde moeten staan. Dit nadeel kan je eventueel opvangen door een kolom toe te voegen links van de gegevens die je wil toevoegen. In deze kolom verwijs je dan naar de gemeenschappelijke waarde. Zo staan de toe te voegen gegevens in feite wel rechts van de gemeenschappelijke waarde.

Een tweede vereiste van de verticaal zoeken formule is dat de gemeenschappelijke waarde wel meerdere malen mag voorkomen in het gegevensbereik waaraan je de informatie wil toevoegen. Maar de waarde is best wel uniek in het gegevensbereik waarin je gaat zoeken. Dit is niet absoluut noodzakelijk maar weet wel dat Excel altijd het eerste resultaat dat ze tegenkomt in het tweede gegevensbereik zal toevoegen aan het eerste.

Stappen:

  • STAP 1: Selecteer de cel waarin je het resultaat van de formule wil zien staan.
  • STAP 2: Druk op het toetsenbord op =
  • STAP 3: Geef de formule in die je wil gebruiken: VERT.ZOEKEN
  • STAP 4: Druk op het toetsenbord op (
  • STAP 5: Zoekwaarde: Selecteer de gemeenschappelijke waarde in het eerste gegevensbereik (het gegevensbereik waaraan je informatie wil toevoegen).
  • STAP 6: Druk op het toetsenbord op ;
  • STAP 7: Tabelmatrix: Selecteer (een deel van) het tweede gegevensbereik (het gegevensbereik waarin je wil zoeken). De eerste kolom die je selecteert bevat de gemeenschappelijke waarde. Het gegevensbereik dat je selecteert moet de kolom bevatten die je wil toevoegen aan het eerste gegevensbereik. Maak de verwijzing eventueel absoluut (bv. $A$1:$B$25)
  • STAP 8: Druk op het toetsenbord op ;
  • STAP 9: Kolomindex_getal: Tel het aantal kolommen van de gemeenschappelijke waarde tot de kolom met de gegevens die je wil toevoegen.
  • STAP 10: Druk op het toetsenbord op ;
  • STAP 11: Benaderen: Geef 0 in om de exacte waarde te zoeken.
  • STAP 12: Druk op het toetsenbord op )
  • STAP 13: Druk op het toetsenbord op ENTER

Stappen MET FUNCTIE INVOEGEN:

  • STAP 1: Selecteer de cel waarin je het resultaat van de formule wil zien staan.
  • STAP 2: Selecteer FUNCTIE INVOEGEN.

In het pop-up scherm:

  • STAP 3: OPTIONEEL : ZOEK EEN FUNCTIE: Geef (een deel van) de formule in die je wil zoeken: VERT.ZOEKEN
  • STAP 4: OPTIONEEL Selecteer ZOEKEN of druk op het toetsenbord op ENTER
  • STAP 5: SELECTEER EEN FUNCTIE: Dubbelklik op de formule VERT.ZOEKEN

In het pop-up scherm:

  • STAP 6: Zoekwaarde: Selecteer de gemeenschappelijke waarde in het eerste gegevensbereik (het gegevensbereik waaraan je informatie wil toevoegen).
  • STAP 7: Tabelmatrix: Selecteer (een deel van) het tweede gegevensbereik (het gegevensbereik waarin je wil zoeken). De eerste kolom die je selecteert bevat de gemeenschappelijke waarde. Het gegevensbereik dat je selecteert moet de kolom bevatten die je wil toevoegen aan het eerste gegevensbereik. Maak de verwijzing eventueel absoluut (bv. $A$1:$B$25)
  • STAP 8: Kolomindex_getal: Tel het aantal kolommen van de gemeenschappelijke waarde tot de kolom met de gegevens die je wil toevoegen.
  • STAP 9: Benaderen: Geef 0 in om de exacte waarde te zoeken.
  • STAP 10: Selecteer OK.

Vragen over deze les?

Plaats hieronder een reactie en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Beste leden,

Om in de toekomst nog een betere service te kunnen bieden, zijn we momenteel de website aan het verhuizen naar een andere server. De website blijft toegankelijk, maar mogelijk wordt de voortgang van jullie lessen niet opgeslagen t.e.m. zaterdagavond 29 april.

Veel succes nog met jullie traject!

Met vriendelijke groeten, 
Ineke

Ik wil een opleiding kopen

Ik wil een opleiding volgen voor

Doe de sneltest om jouw niveau te bepalen.

Start opleiding

Je hebt de keuze tussen het traject voor beginners of de gemiddelde Excel-gebruiker.

dit traject is een ideaal begin voor de beginnende Excel-gebruiker. De basisbegrippen en functie van Excel worden op een praktische manier uitgelegd.

dit traject is er voor de gemiddelde Excel-gebruiker die regelmatig met Excel werkt maar weet dat hij/zij niet alle mogelijkheden benut. Hier worden allerlei handige Excel-functies uitgelegd om snel en eenvoudig te werken met Excel.

Nog geen lid? 
Registreer je nu voor € 95 en krijg een jaar toegang tot alle lessen.